Undvik dessa vanliga misstag när du fotograferar i svartvitt

Svartvitt fotografi är en konstform som är så älskad för dess förmåga att direkt fånga och framhäva en känslas essens. Det tar bort distraktioner av färg, låter oss koncentrera oss på ljus, kontrast och form. Men att skapa effektiva svartvita bilder är mer än bara att trycka på en ”konvertera till svartvitt” knapp. Det finns många fel som lätt kan göras i processen. Här kommer vi att granska några av de vanligaste misstagen när man fotograferar i svartvitt.

Överväger inte ljuset

Även om färg inte är en faktor i svartvita bilder, är ljus och kontrast fortfarande mycket viktigt. Att använda fel ljus kan leda till platta, oinspirerande bilder. Direkt sol kan skapa mörka skuggor och överdriven kontrast, medan mjukt ljus kan skapa lite kontrast. Använd ljuset till din fördel genom att ta bilder när ljuset är mest intressant, till exempel på morgonen eller sena eftermiddagen.

Brist på kontrast

Kontrast är hjärtat i svartvitt fotografi. Det är vad skapar djup och textur. Utnyttja alla nyanser av grått mellan svart och vitt. Om dina bilder är mestadels grå, leder det till en platt, tråkig bild. Var inte rädd att ha rena svarta eller vita områden i din bild; det lägger till intresse och dramatiskt.

Ignorerar kompositionen

Färg kan ofta bli en distraktion, vilket gör att vi ignorerar de grundläggande elementen i komposition. För att skapa effektiva svartvita bilder bör du koncentrera dig på saker som linjer, former, former och perspektiv. Framhäv skuggor och ljus för att skapa en stark slumpmässig känsla.

Använder fel filter

Ett vanligt misstag är att använda fel typ av filter vid redigering av svartvita bilder. Fotografier med hög kontrast kan ofta dra nytta av ett lätt gråfilter, medan bilder med låg kontrast kan dra nytta av ett mörkt gråfilter. Experimentera med olika filter för att se vad som inte fungerar bäst för din bild.

Överredigering

Överredigering är ett ytterligare misstag som kan göra att ditt svartvita foto faller platt. Använd redigering till din fördel, men gör det med eftertanke. Tenk på att skapa en balans mellan ljusstyrka, kontrast, skuggor och högdagrar. Undvik att skapa för mycket brus genom att överanpassa din bild.

Slutord

Att ta svartvita bilder kan vara en spännande och belönande utmaning. Undvik dessa vanliga misstag för att förbättra dina foton och skapa bilder som verkligen talar. Kom ihåg att fotografi handlar lika mycket om att ägna sig åt processen som om resultaten, så ha kul under resans gång.